U bent hier

U bent hier

Opening nieuw schoolgebouw Talentier

Datum: 
vrijdag, 22 november, 2019 - 17:00


Met Talentier heeft Secundair Onderwijs Dominiek Savio er een nieuwe leer- en leefomgeving bij, waar het voor zowel leerlingen als begeleiders een plezier wordt om telkens opnieuw aangepaste en niet-vanzelfsprekende leertrajecten te bedenken en zich eigen te maken.

De naam Talentier is ontstaan vanuit de visie op het ontwikkelen van talenten.

Talentier is de naam van een zelfverzonnen boom die inzet op talentversterking, maximale participatie en mede-eigenaarschap van de leerling tijdens zijn leertraject. Diversiteit staat steeds centraal, in dialoog met een groene omgeving.

In voorjaar en zomer 2019 onderging het voormalige bedrijfsgebouw in de Koolskampstraat een volledige renovatie. De aangepaste infrastructuur is bestemd voor 60 leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en biedt plaats voor klas- en praktijklokalen, therapielokalen, eet- en ontspanningsruimtes.

The I still do not know van schilder Hundertwasser

Voor de inrichting van het gebouw baseerden we ons op het werk "The I Still Do Not Know" van kunstenaar-architect Hundertwasser. Hierbij hanteerden we het principe van gebruik van (open) ruimtes. Via een slinger van hellingen verbinden we die verschillende ruimtes. De open ruimte zorgt voor overzicht en de kleurrijke volumes van de verschillende clusters voor oriëntatie. Zo willen we bijdragen tot een maximale zelfstandigheid van elke leerling.

Doorheen het verbouwingstraject werden steeds de opportuniteiten nagegaan waar participatie van onze leerlingen mogelijk is. Zo werden bijvoorbeeld alle banken, de buitengevelbekleding en de bekleding van enkele binnenwanden gemaakt in het houtatelier van de secundaire school. Ook de tekeningen op de deuren die als herkenningspunten dienen, zijn gemaakt door de leerlingen.

Talentier werd vanaf 1 september 2019 in gebruik genomen. Ondertussen volgen de leerlingen er volop les. Daarom willen we van de gelegenheid gebruik maken om het gebouw officieel te openen.

affiche opening nieuw schoolgebouw Talentier