U bent hier

U bent hier

HOE PRAAT JE MET KINDEREN OVER TERREUR EN GEWELD?

Ook kinderen zijn geschokt door de terroristische aanslagen in Parijs. Ze horen, zien en lezen net zo goed het
nieuws als volwassenen. Erover praten op hun maat is een goed idee. 7 tips.

1. LUISTER VOORAL

Elk kind is anders en gaat op zijn eigen manier met heftig nieuws om. Stel daarom vragen en LAAT KINDEREN VOORAL ZELF VERTELLEN. Wat hebben ze gezien, gehoord en gelezen? Wat vinden ze ervan?
Vertrek ook vanuit hun behoeftes: willen ze praten, meer informatie, met hun
gevoelens aan de slag, zwijgen ...?

2. GEEF EMOTIES EEN PLEK

Het is logisch dat kinderen verdrietig, boos of angstig zijn. En het is belangrijk dat ze die GEVOELENS KUNNEN UITEN.
Dat kan door over het nieuws te praten, te tekenen of te schrijven. Zo geven kinderen de gebeurtenissen een plek. Spreek islamitische kinderen niet aan op hun moslim zijn. IS en AL Qaeda zijn niet representatief voor de moslimwereld.
Laat ze eventueel vertellen over reacties, menslievende boodschappen en initiatieven van andere moslims.

3. BENADRUK DE ZELDZAAMHEID

Druk op het hart dat een aanslag als deze bijna nooit voorkomt, en dat het mede daarom groot nieuws is waar iedereen over praat. Daardoor krijgen kinderen misschien het idee dat het overal gevaarlijk kan zijn. STEL ZE GERUST dat ze zich veilig mogen voelen.

4. BLIJF BIJ DE FEITEN

BEANTWOORD ALLEEN DE VRAGEN DIE KINDEREN STELLEN. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. Je leerlingen hoeven niet alle gruwelijke details te weten.

5. BENOEM OOK POSITIEVE DINGEN

Vertel dat hulpverleners de slachtoffers helpen, dat de politie er alles aan doet om de daders te pakken en te zorgen
dat dit niet nog een keer gebeurt. Benadruk dat BIJNA ALLE MENSEN OP DE WERELD BOOS zijn over de aanslagen. Presidenten, koningen, vluchtelingen, boeddhisten, moslims, katholieken en de buurvrouw.

6. SPEEL EEN POSITIEVE ROL

Wees terughoudend met het bekijken en delen van (gewelddadige) beelden. Als kinderen geconfronteerd worden met onrecht, willen ze vaak IETS DOEN EN HUN STEM LATEN HOREN. Ze kunnen een tekening maken of een verhaal schrijven of een reactie posten op sociale media. Ook helpt het om te zien of horen wat andere kinderen vinden, bijvoorbeeld tijdens een klasgesprek of op tv.

7. DOE OOK IETS VROLIJKS

Vergeet niet dat er ook veel leuke dingen zijn om te doen of aan te denken. En stel je kinderen gerust DAT DAT OOK MAG. Doe een spelletje, kijk een leuke film, vertel een vrolijk verhaal en geef elkaar een knuffel.

Bron: www.kindercorrespondent.nl

Via: www.klasse.be