U bent hier

U bent hier

Mediawijsheid en De Schaal van M

Op onze school vinden we het belangrijk dat onze leerlingen ‘mediawijs’ omgaan met internet. Op 14 oktober 2019 sloten de leerlingen van de vlinder- en libelklas aan op een info-moment rond mediawijsheid in Hooglede.  Daar gaf een spreker heel interessante uitleg aan 12/13-jarige leerlingen uit alle scholen van Hooglede-Gits.  We leerden kritisch nadenken over o.a. betrouwbare websites, wat we posten op internet, vanaf welke leeftijd sociale media toegelaten is… We hoorden dat sociale media een hele leuke en boeiende wereld is maar we leerden ook nadenken over de gevaren op sociale media. 

 

In de week van 4-8 november 2019 hebben we met de bovenbouw deelgenomen aan de schaal van M. Het startschot van deze boeiende week werd de maandag gegeven aan de volledige bovenbouw in de 4-seizoenen. Juf Brigitte en juf Ellen lieten, via een leuk toneeltje, de leerlingen kennismaken met hoe het vroeger was zonder internet en welke activiteiten we nu allemaal kunnen doen via de computer: online bankieren, online winkelen, what’s appen, mailen, communiceren via facebook,… Er is toch heel veel veranderd de laatste jaren!  En daarom is het belangrijk om mediawijs te zijn op internet! 

De schaal van M: Elke dag konden we kijken naar een filmpje met de personages van het programma de 4eVer. 4eVeR is een populaire Ketnet-reeks over vier vrienden: Lore, Robin, Emma en Gamil. De leerlingen vervulden online-opdrachten met de hele klas. Elke dag was er ook een klasdebat. Op die manier leren de leerlingen hun mening te uiten over verschillende onderwerpen.
De thema’s die aan bod kwamen waren:

  • sociale media, 
  • schone schijn,
  • veilig online,
  • cyberpesten

Ons doel was het behalen van de 5 sterren (per speeldag 1 ster) om zo te streven naar de titel van een ‘mediawijze 5-sterrenklas’ op het einde van de spelweek.  En goed nieuws!  De zwaluw-, libel-, reiger- en vlinderklas behaalden allemaal de titel! Dit werd beloond met een ‘mediawijze trofee’ en een emoji-doosje met lekkere M-snoepjes. De leerlingen maar ook de begeleiders en leerkrachten leerden terug veel bij! Proficiat aan alle deelnemende klassen!